От ГЕРБ изразиха недоволство, след като мнозинството днес отказа да удължи

...
От ГЕРБ изразиха недоволство, след като мнозинството днес отказа да удължи
Коментари Харесай

ГЕРБ: Държавата спекулира с помощите за небитовите потребители на ел. енергия

От ГЕРБ показаха неодобрение, след като мнозинството през днешния ден отхвърли да удължи работното време на Народното събрание, с цел да прегледа тяхното проекторешение за компенсиране на небитовите консуматори на ел. сила.

На брифинг в Народното събрание Делян Добрев изясни, че ръководещите преднамерено се забавили, с цел да не може да се стигне до съответната точка в дневния ред.

Колегата му Жечо Станков – бургаски народен представител, сподели от своя страна: „ Чрез вас през днешния ден искаме да се обърнем към всички български жители, защото бяхме упрекнати в популизъм с нашето искане да се реши казусът на всички бюджетни организации в лицето на общини, детски градини, старешки домове... да не изреждам всички. Нашето главно искане е ориентирано на първо място към това в тези десетки общини, в които се взе решение да няма улично осветяване поради високите цени на електрическата енергия, които обгръщат всички обитаеми места, - осветлението да светне за всички. Не единствено за членовете на ГЕРБ , освен за членовете на Българска социалистическа партия – да свети за всички, тъй като в последна сметка обществените функционалности, които извършват тези лица, наранени в нашето искане, се лимитират, изключително когато не е признат и държавният бюджет, с преднамерено писмо от Министерството на финансите към Националното съдружие на общините. Те им споделят индиректно да започват режима на тока по улиците на българските обитаеми места, тъй като им споделят: нямате право да харчите повече, в сравнение с сте харчили януари месец предходната година по същото време. А когато видите, че сметката за ток, газ, пелети и други енергийни носители, които се употребяват от общините, са скочили сред три и пет пъти, няма по какъв начин градоначалниците да взимат решение дали да заплащат заплатите, или сметките за сила. “

За първи път от стотици години се поставял въпросът да затворят и храмовете, които стартирали дарителски акции единствено и единствено да могат да си платят сметките.

„ Още повече, към този момент виждаме, че продължава да се спекулира с това какви помощи се отпускат на небитовите консуматори. Само ще ви кажа, че на база на междинната цена на силата на борсата, върху която се стъпва, която е 373 лева, страната счита да отпусне към 140 лева на небитовите консуматори. Да сте видяли все пак общините да светнат лампите? Те не ги светват, тъй като междинната цена и сумата, която те получават като цена на мегаватчас, е над 500 лева Защото това е междинната претеглена цена за детските градини, за лечебните заведения, за учебните заведения, за старческите домове.

Още по-интересното е, че на комисия нито един от народните представители не се изрече срещу това, само че явно политическите им управления ги слагат в този вакуум – да нямат право те да вземат сами решения в зала. В тази връзка очевидно се наложи да отпадне от дневния ред и за тази седмица тази по този начин значима точка “, добави Станков.

По мотив обещанието на ръководещите, че във фактурите на небитовите консуматори за февруари ще има огромно понижение, което ще включва обезщетения за декември и януари, кореспондент на „ Флагман “ попита - пристигнали ли са новите сметки и по какъв начин стоят нещата.

Делян Добрев отговори по този начин: „ Новите сметки дойдоха. Аз видях някои сметки, в които има отплата единствено за декември месец. И с цел да разберете до каква степен тази отплата взема решение казуса, ще ви кажа, че всеобщите сметки са на цени за декември месец към 520 лева и за януари 540 до 560 лева От сметката за декември от 520 лева се приспадат 128. Т.е. токът отново е 400 лева Това важи и за публичните организации и по тази причина ние настоявахме да има 100% отплата. Не съм видял сметки, в които да са обезщетени и декември, и януари – по този начин, както обещаваха ръководещите. Може да има, на мен не са ми показани такива. “
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР